nedjelja, 4. prosinca 2011.

Drevni bogovi Maya - igra s loptom

Dakle, nakon što su bogovi naselili Zemlju, nakon što su stvorili uvjete za život, i prije nego što su stvorili čovjeka, bogovi su imali neke aktivnosti koje se spominju u „Popol Vuh“,  Svetoj knjizi Maya.
Spominje se „Igra s loptom“, lopta se opisuje kao glatka i gumena.

„Skinuše malo gume s površine lopte i staviše je sokolu na oko. „Žrtvena krv“ bješe njihov naziv za ovo. I čim se oni pobrinuše za sokola, sokolu vid iznova postade dobar....“

  U toj igri postoje dva suprotstavljena tima. Zadatak im je pokušati naciljati veliku gumenu loptu kroz nekoliko kamenih prstenova (kameni prsten čine dvije zmije koje se spajaju).  Pretpostavlja se da je igra bila iznimno popularna jer postoje brojna pronađena igrališta na arheološkim nalazima.

Spominje se „Igralište“ za igru s loptom. Danas je to igralište zapravo groblje.  To je igralište kamene podloge u obliku slova I (malo ukošenog).


To je priča koja je u biti prethodila jednom starijem zapisu (ovdje se govori o dvojici dječaka, sinova bogova, koji igraju igru s loptom, a time ometaju gospodare podzemlja, ovi ih na prijevaru ubiju i odrube im glave, te ih objese na drveće. Tada se dogodi čudo: glave se pretvore u bundeve, a voćni sok oplodi jednu od kćeri gospodara noći. Njoj je suđeno da pobjegne iz podzemlja, a kada stigne na zemlju, rađa junake blizance. Oni su posljednji božanski nasljednici. Jednoga dana, junaci blizanci pronalaze loptu i odore, opremu za igru loptom koju su nekada i njihovi preci igrali. Nauče igru i nakon nekog vremena upuste se ponovno u bitku s gospodarima noći. Tijekom te igre odvija se njhov duhovni razvoj, budi se sjećanje na njihov istinski božanski zadatak i oni uspijevaju poraziti gospodare noći u igri loptom. Ipak, na koncu njihova pobjeda neizostavno vodi u smrt.

 Nakon te odlučujuće igre s loptom, u kojem su dječaci pobijedili gospodare podzemlja, oni govore;
„Nitko od onih što će biti rođeni u svijetlu, neće pripadati vama. Vama će biti predani samo bezvrijedni. Krivci, nasilnici, nevaljalci....“

Dvojica dječaka (junaci blizanci, bogovi) , opis nakon igre s loptom

„Dvojica dječaka odoše na nebo, Sunce pripada jednome, a Mjesec drugome.“


izvor slike; http://www.historywiz.com/images/ancientamerica/vaseballplayer.png

Nema komentara:

Objavi komentar